piątek, 17 października 2014

Zupa z ciecierzycy

Kolejna propozycja, którą mogę polecić zarówno wegetarianom jak również i mięsożercom ( wystarczy dodać np. pierś z kurczaka). Bardzo smaczna i sycąca zupa, doskonale rozgrzewająca, pasuje na chłodne wieczory.
Ciecierzyca inaczej nazywana jest cieciorką. Możemy ją dostać w formie suszonej, lub w puszce.

Zupa z ciecierzycy

  • 300g suszonej ciecierzycy
  • 2 świeże pomidory
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 kostka bulionowa Lau Thai
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryczki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz





Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na 12 godzin. Następnie odcedź ją i zalej nową woda, gotuj na wolnym ogniu ok 1 godz. Cieciorkę ponownie odcedź i zalej świeża wodą. 
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę ( świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki).

Gdy cieciorka ponownie zacznie się gotować dodaj kostkę bulionową, pomidory, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kawałki marchewkę. Dopraw koncentratem pomidorowym, papryką, kminem, rozmarynem, solą i pieprzem.



Produkty do wykonania tej potrawy znajdziecie w naszym sklepie:

Chili w proszku - ekstra ostreCieciorka 500g

Bulion Lau Thai






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz