Jesienna aura sprawiła, że naszła
mnie ochota na aromatycznego kurczaka. Rozgrzewając moc chili, wraz
z aromatem trawy cytrynowej i delikatnym smakiem mleka kokosowego
sprawiły, że odeszła mi jesienna chandra. :)
- 400g piersi kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 5 pieczarek
- 2 marchewki
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 4 łodygi trawy cytrynowej
- 5 cm imbiru
- 3 papryczki chili
- 1 puszka 160ml mleka kokosowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 limonka
- 100g suchego ryżu jaśminowego
- olej do smażenia (u mnie sojowy)
Kurczaka wymieszaj z trawą cytrynową
i imbirem i zostaw w lodówce na min. 1 godzinę.
Na rozgrzany olej wrzuć plasterki
marchewki i podsmaż ok 3 minut. Następnie wrzuć kurczaka wraz z
trawą cytrynową i imbirem i smaż 5 minut. Dodaj cukinię,
cebulę, pieczarki, paprykę i smaż kolejne 4 minuty. Wrzuć kapustę
pekińską, dopraw sosem sojowym i papryczką chili. Wlej mleczko
kokosowe oraz trochę soku z limonki doprowadź do wrzenia. Ja przed
dodaniem mleka kokosowego wyłowiłam z potrawy trawę cytrynową,
aby wygodniej było jeść. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Produkty do wykonania tej potrawy znajdziecie w naszym sklepie:
Serdecznie zapraszamy i życzymy smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz