czwartek, 2 października 2014

Kurczak z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym

Jesienna aura sprawiła, że naszła mnie ochota na aromatycznego kurczaka. Rozgrzewając moc chili, wraz z aromatem trawy cytrynowej i delikatnym smakiem mleka kokosowego sprawiły, że odeszła mi jesienna chandra. :)

Kurczak z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym
  • 400g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • 5 cm imbiru
  • 3 papryczki chili
  • 1 puszka 160ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 limonka
  • 100g suchego ryżu jaśminowego
  • olej do smażenia (u mnie sojowy)

 Warzywa pokrój w pół-talarki, a kapustę pekińską i kurczaka w większą kostkę. Trawę cytrynową pokrój w 5cm kawałki, dodatkowo rozgnieć ją nożem, imbir zetrzyj na tarce, a chili drobniutko posiekaj (usuń pestki jeśli wolisz delikatniejszą ostrość).
Kurczaka wymieszaj z trawą cytrynową i imbirem i zostaw w lodówce na min. 1 godzinę.
Na rozgrzany olej wrzuć plasterki marchewki i podsmaż ok 3 minut. Następnie wrzuć kurczaka wraz z trawą cytrynową i imbirem i smaż 5 minut. Dodaj cukinię, cebulę, pieczarki, paprykę i smaż kolejne 4 minuty. Wrzuć kapustę pekińską, dopraw sosem sojowym i papryczką chili. Wlej mleczko kokosowe oraz trochę soku z limonki doprowadź do wrzenia. Ja przed dodaniem mleka kokosowego wyłowiłam z potrawy trawę cytrynową, aby wygodniej było jeść. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.


Produkty do wykonania tej potrawy znajdziecie w naszym sklepie:

Trawa cytrynowa 100gRyż jaśminowy
Sos sojowy ciemny 300mlMleko kokosowe 165ml Aroy-d
Olej sojowy 1l


Serdecznie zapraszamy  i życzymy smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz